SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PÉČE

ZDRAVOTNÍ PÉČE

KVALITNÍ A DOSTUPNÁ ZDRAVOTNÍ PÉČE
Při poskytování zdravotní a sociální péče podporujeme individuální přístup. V řadě případů je současný přístup zdravotnických a sociálních zařízení ke klientům příliš neosobní. Často stav pacienta nebo klienta umožňuje, aby nebyl nutně hospitalizovaný v nemocnici nebo umístěný do domova seniorů. Podporujeme, aby město nadále při plánování zdravotní asociální péče vždy bralo v úvahu vedle institucionální péče i zajištění dostupných terénních pomocných pečovatelských služeb a vedle nemocniční péče také domácí zdravotní péči.

PROVÁZANÝ SYSTÉM PRO LEPŠÍ PŘÍSTUP K PREVENCI
Budeme prosazovat větší podporu programů na snižování rizik a podporu přidružených sociálních a zdravotních služeb. Zaměříme se na zmírnění dopadů působení drogové scény na veřejný prostor s ohledem na ochranu zdraví široké veřejnosti (např. zavedením„fixpointu“ na injekční odpad). Podpoříme dostupnou pomoc pro ohrožené skupiny mladistvých v oblasti sportovního sázení a hazardu.

PODPORA A REVIZE ŠKOLSKÉ PREVENCE
Na zřizovaných školách podpoříme posílení a revizi programů primární prevence a jejích metodiků. Ve všech třídách chceme fungující dlouhodobou primární prevenci rizikového chování od certifikovaných poskytovatelů.

SOCIÁLNÍ SLUŽBY A PÉČE

DOSTUPNÉ A KVALITNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Chceme kvalitní dostupné služby s dostatečnou kapacitou na území města pro osoby, které jsou ohroženy sociálním vyloučením z důvodu věku, zdravotního stavu či obtížné životní situace. Vytvoříme intuitivní dostupný informační systém pro snadné a přehledné vyhledávání potřebné sociální služby.

PODPORA RODIN
Budeme podporovat všechny rodiny, které pro své členy představují jistotu péče, respektu a vzájemné podpory – rodiny vlastní i náhradní, s libovolným počtem dětí a bez ohledu na orientaci jejich členů nebo sociální status. Podpoříme ohrožené rodiny a rodiny v krizi ve zvládání náročných životních obdobích a situacích. Odmítáme domácí násilí v jakékoliv formě a podobě. Maximálně podpoříme pěstouny a zájemce o náhradní rodinnou péči, aby žádné dítě nemuselo vyrůstat v ústavu. Podporujeme činnost asistentů prevence kriminality.

PŘEDCHÁZÍME OHROŽENÍ RODIN
Navýšíme dotace na prevenci ohrožení a rozpadu rodin. Terapie, manželské, vztahové a výchovné poradenství, práce s agresory či s traumatizovanými dětmi se musí stát dostupnou službou.

DOSTUPNÉ VOLNOČASOVÉ AKTIVITY
Chceme finančně dostupné zájmové/volnočasové aktivity, které by děti vedly ke smysluplnému trávení volného času. Podpoříme dětské skupiny a rodinná centra. Sport musí být dostupný i o prázdninách - otevírací doba sportovní haly nebude omezena, jako doposud.

PROTI SOCIÁLNÍMU VYLOUČENÍ
Podpoříme vznik podpůrných multidisciplinárních týmů založených na přístupu case managementu. Ty budou pracovat s rodinami znevýhodněných dětí a meziresortně propojí školy a pracovníky sociálních služeb, zdravotnictví a neziskových organizací. Též sezasadíme o vznik kontaktních center pro bydlení, která budou poskytovat poradenství v oblastech podpory v bydlení, oblasti právní, dluhové a realitní. Dále podpoříme vznik tréninkových pracovních míst v institucích města, vznik integračních sociálních podniků, rozšíření rekvalifikačních kurzů a pomoci se zprostředkováním zaměstnání.