Kauza! Dotace pro Vltavotýnsko aneb proč na domov pro seniory nemusíme dostat ani korunu

20. srpna 2022

Obce, ať malé či velké, se snaží do svého rozpočtu získat co nejvíce peněz. Jde o desítky tisíc až desítky milionů. Povětšinou z kraje nebo ze státního rozpočtu, občas se podaří i dotace z EU. Menší dotace jsou přilepšení, díky kterému postavíte tři dětské hřiště místo dvou. Větší dotace v řádech milionů až desítek milionů jsou již něco jiného. Mnohdy rozhodují zda-li velký projekt město vůbec zrealizuje.

Pro představu – rozpočet Týna nad Vltavou se pohybuje cca mezi 250 - 300 miliony korun. To je celý rozpočet, ze kterého se platí úředníci, elektrika, stavby a opravy chodníků, městská kultura, údržba zeleně, zkrátka úplně všechno. Na samotné investice, nové stavby nebo opravy zbývá kolem 50 - 90 milionů korun. Pokud chce město postavit něco dražšího, tak se musí zadlužit, sehnat dotace, nebo najít jiné řešení financování. Případně výše zmíněné možnosti nějak zkombinovat. Projekt stavby domova pro seniory vychází na 240 milionů korun. Co udělalo město Týn nad Vltavou pro získání více zdrojů? Požádalo o dvě dotace – jednak od Ministerstva sociálních věcí, druhak do Krajského investičního fondu, tedy od Jihočeského kraje. V prvním případě jsme žádali dvakrát a dvakrát jsme získali dotaci 50, respektive 60 milionů korun. Město dvakrát tuto dotaci odmítlo. Dotace rozdělují specializované komise, které v podkladech samozřejmě mají, že město Týn nad Vltavou již dvakrát žádalo, dvakrát uspělo a dvakrát dotaci odmítlo. Získat takovou dotaci po třetí již nemusíme.

Proč je problém žádat o dotace, ty pak odmítat a žádat o ně znovu? Ukažme si to na Krajském investičním fondu, z něj město Týn nad Vltavou žádalo dotaci pro rok 2022 na domov pro seniory. Jednou z podmínek Krajského investičního fondu je, že při přiznání dotace začne stavět ještě v roce, kdy je dotace přiznána. S předsedou kontrolního výboru Hladečkem (ProTejn) jsme na tuto skutečnost při jednání zastupitelstva města (ZM) několikrát upozornili. Jasně jsme řekli, že je nutné žádat jen o dotaci, kterou ještě letos využijeme. Báli jsme se, že místostarostka Sudová (ODS), která má v radě města na starosti mj. oblast sociální, ani starosta Machálek (Trikolora), nemají v plánu v roce 2022 začít s výstavbou domova pro seniory.

Krajský investiční fond rozděluje odborná komise sestavená dle politického klíče, v komisi sedí tedy političtí odborníci na danou problematiku, včetně opozičních. Na Krajský investiční fond je vyčleněno 230 milionů korun. Nyní budu citovat ze zápisu z 15. zasedání Zastupitelstva Jihočeského kraje konaného dne 31. 3. 2022: „(...) hodnotící komise a mezi zasedáním komise a radou kraje došlo k tomu, že od žádostí odstoupila města Týn nad Vltavou a Černý Kostelec“.

Co se vlastně stalo? Zasedla odborná hodnotící komise, probrala všech 93 žádostí a z nich vybrala 37, které považovala za nejlepší. Všem obcím bylo zdůrazněno, že mají žádosti podávat jen na projekty, které chtějí opravdu realizovat, ne „jen tak na zkoušku“. Po přiznání dotace odbornou komisí se vedení města rozhodlo žádost stáhnout. Těch dvacet milionů se muselo na rychlo přerozdělit mezi ostatní vybrané projekty. Místo města Týn nad Vltavou mohli uspět jiní žadatelé, kdyby se naše vedení alespoň obtěžovalo včas dát vědět, mohli dotaci získat i další obce s menšími projekty.

Před kolegy z krajského zastupitelstva se dodnes stydím. Troufnu si tvrdit, že pokud znovu požádá město na domov pro seniory prostřednictvím starosty Machálka nebo místostarostky Sudové, tak nedostane ani korunu. V případě, že bude žádat jiné vedení města, bude si muset dát setsakra práci, aby mu hodnotící komise věřila, že peníze opravdu využije. Ministerstvo sociálních věcí taky neuvidí úplně rádo, že o něco žádáme potřetí. Až budeme žádat o dotace příště, musíme být rozhodnutí, že ty dotace opravdu chceme, tedy musíme být rozhodnutí, že domov pro seniory v daném období opravdu postavíme. Jinak taky nemusíme dostat ani z kraje, ani od státu vůbec nic. Nové vedení města bude stát mnoho úsilí přesvědčit zodpovědné osoby, že nyní dotaci již opravdu chceme. Je načase otočit kormidlem, přijďte k volbám. Volte Piráty!

Pirát Honza Novák