Od poslední uzávěrky Vltavínu proběhla dvě zastupitelstva města. Jedno mimořádné 10. 11. a druhé řádné 24. 11., tématem prvního byl dotační program „My v tom Jihočechy nenecháme“, kdy zastupitelstvo města (ZM) jednalo o podpoře seniorů a nové výši poplatku za svoz odpadu. Řádné zastupitelstvo mimo jiné řešilo výši vodného a stočného, technický stav starého i nového mostu, osadní výbory, prostor bývalé kotelny nebo politické trafiky pro rodinu místostarosty Boušky (ProTejn). Naťuklo se i centrum pro seniory. Dovolím si tyto témata spojit do jednoho článku.

Nejprve se vrátím k mého článku z minulého vydání – koalice se nakonec ve stylu chytré horákyně rozhodla pro jakési rozdělení odpovědností v rámci rady města (RM). Osobně bych byl radši, kdyby původní chybu uznali. Na stránkách města tnv.cz si každý může přečíst zápis (samospráva města => zastupitelstvo města) či poslechnout zvukový záznam, jak původně starosta Hladeček (ProTejn) na mojí otázku reagoval.

Program „My v tom Jihočechy nenecháme“, který jsme schválili na zastupitelstvu kraje (ZK), se zabývá podporou seniorů a rodin s dětmi v této kritické době. Má dvě části – podpora rodin s dětmi (do 3 let), tu plně hradí kraj, a podpora seniorů, tu by na půl hradilo město s krajem. Podporu dětí do tří let „zdarma pro město“ koalice podpořila, podporu seniorů ovšem nikoliv. Důvodem prý nebyly peníze, i když se o těch necelých dvou milionech korun poměrně mluvilo, ale administrativní náročnost – zastupitelé dostali od tajemnice přednášku na téma „náš úřad to není administrativně schopný pojmout“. K tomu jen poznamenám, že okolní města toto zvládla. Koaliční radní ProTejnu argumentovali mimo jiné i tím, že se jedná o starost státu, nikoliv města. Nicméně menší podporu senioři přeci jen získali, ti nad 75 let nebudou muset platit poplatky za svoz odpadu. Proč ne senioři od 65 let? Ti na tom prý nejsou finančně tak zle. Ve vyhlášce zůstalo odpuštění poplatku i pro děti do 3 let. Toto odpuštění poplatků prosadili v minulém volebním období i Piráti, což tehdy ProTejn kritizoval, dnešní radní Holub (ProTejn) tehdy argumentoval mj. tím, že po dětech je hodně špinavých plen. Jsem rád, že zvýhodnění rodin s malými dětmi zůstalo. Kolik peněz bude zbytek občanů v roce 2023 platit za svoz odpadu? 840 Kč/osoba/rok.

A ceny vodného a stočného?

Výstřižek

Diskuse nad mosty: Město prosazuje finančně náročnější úpravu starého mostu. Byl jsem ujištěn, že náklady by měly jít za státem, nikoliv za městem. Nový most, pokud to napíšu laicky, se bude muset prakticky celý zbořit, ale podařilo se vyjednat, že po dobu rekonstrukce bude k dispozici náhradní most. Jedná se celkově o logisticky náročný problém, diskutoval jsem ho jak se Správou a údržbou silnic Jihočeského kraje, tak s vedoucí odboru dopravy Jihočeského kraje, situaci bedlivě sleduji.

Město i v letošním volebním období zřídí osadní výbory v přidružených obcích. Apeloval jsem na to, aby se jen nedosadili lidé, kteří to dělali minulé volební období, ale aby se řešilo, zda-li se nechce zapojit někdo nový. Zejména ve vztahu ke Kolodějím, kde byly volby před čtyřmi roky velmi těsné a jeden kandidát se nestal členem o jediný hlas. Zde bych zdůraznil, že si cením práce všech osadních výborů a jejich členů, ovšem tam, kde by mohlo být zájemců více, je vhodné vést demokratickou diskusi, případně zajistit volby.

Prostor bývalé kotelny na Malé straně nyní slouží jako neoficiální parkoviště. Jsem přesvědčen, že bychom měli vést s občany města diskusi nad tím, co by si na tomto místě přáli. Vnímám nelehkou situaci s parkováním, i když jsem (jako obyvatel Vodňanské ulice) před demolicí kotelny zaparkoval vždy, nebylo to pokaždé nejlehčí. Jsem ovšem přesvědčen, že je nutné situaci s občany sídliště na Malé straně probrat. Pokud je většina pro parkoviště, nechť je to parkoviště. Musíme si uvědomit důležitou věc – prostoru není nekonečně, město se nemá prakticky kam rozrůstat. Pokud budeme stavět parkoviště na Malé straně, mělo by se s prostorem jednat šetrně – tedy stavět parkovací dům. Návrhy, aby ho zaplatili občané jsou absurdní. Lidé tu nejsou od toho, aby dotovali město, město je tu od toho, aby občanům zajistilo co nejlepší komfort života.

S opozičními kolegy jsme se ptali i na „politické trafiky“, jak pozici jednatele Rumpolt-T a Vltavotýnské realitní nazval radní Holub (ProTejn). Myslím, že se ze strany pana radního jednalo spíše o nával emocí nad kritikou. O co v bouřlivé diskusi šlo? Jednatelem Rumpolt-T bude pan Husa, který je v blízkém příbuzenském vztahu vůči místostarostovi Bouškovi (ProTejn). Město a městské společnosti nemají být rodinným podnikem. Za Piráty jsme na obdobné pozice vždy nominovali odborníky, jež si vydobyli respekt, nikdy jsme nehlasovali pro příbuzné zastupitelů. Na pozici jednatele Vltavotýnské realitní má být pak jmenován bývalý vedoucí úředník MěÚ Ing. Rohlena (KDU-ČSL), který dle všeho musel na MěÚ skončit a dle vyjádření starosty Hladečka vnitřní audit nalezl „určité pochybnosti“ nad jeho prací. Nejspíše nejsou tak velké jako u pana Slepičky, ovšem i tak je tato nominace krajně nevhodná. K výsledkům voleb se stavím s maximální pokorou, stejně tak by se k nim měla stavět KDU-ČSL, kde byl Ing. Rohlena naprosto zjevně překřížkován (z druhého místa na osmé). Radní Kobera (KDU-ČSL) poznamenal, že se nejedná o jeho příbuzného, ale o odborníka. Ke cti starosty Hladečka je, že se ve volbě pana Husy zdržel.

A domov pro seniory? Z náznaků, které (jak z lokálních médií, tak z jednání ZM) dostávám, to vypadá, že se nebude stavět ani v tomto volebním období. Pevně doufám, že se mýlím a současné vedení udělá naprosté maximum alespoň pro tuto stavbu, když renovaci Blanice v letech 2022-2026 neplánuje.